Tur til den store hvite tingen…

Du ser den fra mange kanter på Hurumlandet og dingsen er stor og den har en funksjon.

Dingsen er en vær- og meteorologiske radaren som er ca 20 meter høy og ofte godt synlig for den som tar turen innover marka.

Du finner den via skogsbilveien fra Grønsand. Du tar til venstre etter Hesthagadammen og opp til venstre ved neste veiskille (du ser en ny bom) Så passerer du Kjellsbu (den flotte lafta hytta) og følger veien som ender ved værradaren.

Du ser ut over Hurum-marka i alle himmelretninger fra stasjonen og med usikt til Moss og Drøbak, Strøtvet-blokkene i Drammen. Knuten på Kongsberg kan du se i godt vær.

Hva gjør radaren?

Fra radaren skal det registreres nedbør og den skal kunne skille mellom nedbørstypene og forskjell på regn og snø

343 m.o.h

Radaren på toppen av Nilsåsen, 343 meter over havet, sender radarsignaler med en radius på 240 kilometer. Når signalene treffer nedbør registreres det i radartårnet, som så sender dataene videre til Oslo.

Sitert fra www.rha.no:

Meteorologene kan fortelle eksakt hvor det regner, og ganske nøyaktig i hvilken retning og hvor fort skyene beveger seg. På yr.no eller met.no kan alle som vil, følge radarbildene fra samtlige værradarer i Norge.

– Vi dekker store deler av landet, men det er noen hull på indre Østlandsområdet, i Nordland og Finnmark, sier Bøe fra Meteorologisk institutt som har investert nærmere 20 millioner kroner i den nye radaren.

Bjørn Heidenstrøm

@heidenstrom on Twitter/Instagram