Kondis: Skal jeg trener intervall og/eller hard og få ganger og/eller mye rolig og lang #training

Min el-sykkel ved Blåfjellhytta i Røyken.

En som kaller seg Grr spurte på www.terrengsykkel.no

Spørsmålet:

Øke utholdenheten, er virkelig sone 1 veien å gå?
grr Offline Ivrig Registrert: 12/05/2013
Innlegg: 1523

Er amatør og nyfrelst syklist, for å gi idé om nivået så har jeg ligget 25-30% over eliten sin vinnertid i noen lokale ritt i det siste, men sliter med krampetendenser, og skulle gjerne ha økt utholdenheten. Jeg føler jeg har masse å gå på (sikkert fordi jeg ikke er andpusten), men kjenner at muskulaturen får nok etter noen mil med hardkjør.

Neste delmål er Nordsjørittet om tre uker, og selv om det er kort tid å korrigere treningen på, så må jeg prøve å gjøre de riktige tingene. Har lest at turene skal være rolige for å øke utholdenheten, og har kjørt en del rolig i det siste, men så kom jeg inn på en side på Strava i går som viste meg gårsdagens landeveistur på denne måten:

Er det virkelig tilfelle at jeg må/skal ligge under 110 i puls i time etter time for å øke utholdenheten? Det er jo så enormt lav intensitet at jeg har problemer med å tro på det? Sliter jo allerede med at jeg ikke blir varm på turer som i går, hvor jeg lå på 124 i snittpuls (ca. 30km/t).

All logikk i hodet mitt tilsier at det ville være bedre å kjøre fem harde turer på 10 mil enn fem så rolige turer?

En som kaller seg Hoaas kom med det svaret jeg likte best, og som jeg lærte mest av, og som ligner veldig på føringene fra noen i Olympiatioppen:

Her er svaret:

Hoaas Offline Søk hjelp! Registrert: 16/07/2013
Innlegg: 7813 Sted: Alta

Har skrevet en del innlegg angående dette på forumet her. Etter råd fra flere “eksperter” på området la jeg om treninga til 80% i sone 1-2 og 20% intervall i sone 3-4-5. Har typisk èn økt i uka med intervall, resten er rolig, snittpuls i sone 1. Før dette trente jeg mye variert intervall, med 1-2 langturer i sone 3. Etter et år med intervaller målte jeg vo2 maks, målte 55. La om treninga der og da, etter 4mnd med roligere trening målte jeg 61. Om det fungerer like godt for alle er ikke godt å si, men at det fungerer er det ingen tvil om.
Folk generelt tror man må ha høy puls for å forbedre kondisen, dette stemmer ikke. Rolig trening legger grunnlaget for intervalløktene, rolig trening bygger motor, intervaller bygger kjørestyrke og fart.
Andre ting er at rolig trening forebygger skader, og produserer kappilærårer som gjør at musklene kan transportere mer blod og oksygen.
Dessuten trener de fleste av oss for å yte over tid, ikke sprint. Skal du yte på ritt som f.eks birken, offroadfinnmark o.l. nytter det ikke å kjøre en til halvannen time intervall 5-6 ganger i uka å tro at man får kjempekondis.


You are what you ea…mmm nuts

Bjørn Heidenstrøm

@heidenstrom on Twitter/Instagram