Vaksiner og medisin før og under en Afrikatur.

Han på bildet traff jeg i Afrika….

Dagens blogg er utført i lykkerus. Jeg har nemlig noe spisskompetanse som ingen trenger…, men i dag var det en (1) som spurte.

Spørsmålet var; Hvis man ferdes langs sti, jungel og landevei – Hva trengs av vaksine i Afrika? / Hva er farlig i Afrika?

– og mitt svar er at kontinentet er så stort, med så mange nasjonale- og lokale utfordringer (smitte, dyr, osv) , og noe er periodebestemt (vær, krig, osv ) – så det beste er kontakt med reiseklinikk i de nødvendige måneder før avreise. Jeg tar ikke opp tema; slanger, dyr, og borgerkrig blandet med ran i denne bloggen. Det blir fort en bok…

Medisin:

Ikke hør på alt som blir sagt av legemiddelindustrien (de lever av å selge deg mest mulig sprøyter), men det er 4-6 sprøyter du bør ta. Det er noe du bør ta hvis du skal på en kontrollert safari  eller late deg på stranden i Zanzibar – og det er noe helt annet og mye du bør/kan ta hvis du skal være dypt inne i jungel og/eller ørken og/eller  krigsone og/eller sykdomssone. Jeg var i alle de sonene og søkte først råd før avreise – så med UD – og så før jeg syklet inn i hvert land (lokal kunnskap) og mens jeg var der.

Det du MÅ ha noe mot er; Malaria,  Gulfebervaksine (påbudt i en rekke afrikanske land) Difteri , stivkrampe, og hepatitt. (jeg brukte kun denne listen )

Jeg syklet med bare legger sammen med løshunder og var også fokusert på rabies….   Plutselige utbrudd av alt annet kan komme og jeg kom over ett område (en landsby) med utbrudd av Kolera hvor ni stykker var døde. Et godt eksemple på ett spontant utbrudd og op en sykdom du ikke dør av fordi du har råd til behandling… (de i landsbyen hadde ikke penger til behandling..)

Viktigste:

1. Bruk myggolje og myggnett  – Du får malaria selv om du bruker malariamedisin og sjekk om du tåler den FØR avreise. Jeg brukte “Lariam” som er billig og bra, men møtte mange som fikk store bivirkninger som depresjon og angst…. “Malarone” er den dyreste medisinen (og uten bivirkninger som “Lariam”)

2. Bruk fjellvettsregel nr 5 som er; “lytt til erfarne jungelfolk”  (omskrevet fra “fjellfolk” og konverteres raskt til “ørkenfolk”) De kan som eksempel – langs elven Nilen – fortelle at du kan bade, men ikke der det er stille vann. Der kommer det en parasitt inn i huden – tar seg videre inn i kroppen og bruker din kropp som bolig. Jeg kommer over mye slik lokal/regional informasjon og tips.

3.  Ha kommunikasjon ! en regel som gjelder når du er langt unna sivilisasjonen. Kommunikasjon/transport har ikke noe med medisin og gjøre, men er det som redder deg når det virkelig smeller. Hvem kan du nå hvis det skjer noe? – hvor fort kan de nås? – og hvem kan frakt deg raskest ut av område?

3. Rist buksene og skoa dine hver gang du skal ta dem på! – så ler du litt og tenker at det ikke er så farlig … helt du du leser bloggen min – fra 2010 – den dagen Justin ble stukket tre ganger i kneet av en skorpion i Tanzania….

Dekke deg opp mot alt?

Hele listen er grusom lang. Skal du dog til noe ulendte strøk, så har jeg laga listen for deg. Kok en kjele med kaffe, det tar ca en kveld å lese hele og her er starten:

Stivkrampe og Difteri – Stivkrampe kan være en dødelig såret infeksjon og difteri kan være en fatal. Disse vaksiner er vanligvis gitt sammen i én injeksjon kalles en ’skudd Td. Alle bør ha slike vaksiner, uansett hvor du bor og hva du gjør. Voksne som mottok normale kurs i barndommen vaksinasjoner bør bare krever en booster shot hvert 10 år, ellers en rekke injeksjoner kan være nødvendig, og alle finner du på resten av bloggen min via The Shirt » Blog Archive » I armen før Afrika.