Village Arsoli along Road SS 5 Italia by Canon og Heidenstrøm

Verdens dårligste overskrift.

Italia har 70% av verdens kunst- og kulturskatter (mener noen), men siden verden er ganske stor…, så blir jeg med på 40%,  og jeg tror jeg har sett 0,01% av Italia (bring inn ekspertene)

Men nå går jeg utenom de vanlige begrepene og viser en tur med annen kunst, slik du ikke kan kjøpe og henge på veggen. Vi snakker om et storslått landskap og landsbyer som er klistra høyt oppe- eller på toppen av fjell, og en litt annen kultur. En kultur som er entusiasme fra Italienere , over andres (og egen)  mat, og gleden av å dele.

Start i Roma og kjør den gamle romerveien (heter SS 5 ) fra Roma til Pescara.

Kø ut av Roma og du starter via Villa Borghese (vakker!) og noen svintunge bakker opp over 1100 meter før du kjører lang ned og svett opp igjen. Du får med deg landsbyen “Tivoli” (ja! den heter det) med varme kilder, kulturlandskap, fjell som reiser seg – og på toppen av hvert femte så har det skjedd.  Det kan være pga gamle kriger, (?) for de har lagd landsbyene på toppen av fjellene. Kirken er alltid øverst, så det staslige bygg med Piazzan sin og alle de andre husene har limt seg på. Ser ut som museum med dyr inngangsbillet, men er landsbyer med trange brostenbelagte gater, med folkeliv-  og lukt av olivenolje og noe godt med hvitløk ut fra vinduene. Når du har snust den lukta så blir du sulten og snur deg rundt og ser “Sirente Velino” og du kan snu deg hele tiden fordi du er i en gigantisk stort og beskyttet naturområde (sjekk; www.parcosirentevelino.it )

Visuelt er “Pietrsecca” kongen av limt-på-landsby, muligens slått av “Arsoli”, men jeg har egen personlig en; “Castelvecchio Subequo” som er type limt-på,  ligger ikke veldig høyt, men ….

Der stopper de syklister (meg) på Juleaften og sier; “du kan være alene i dag, du  må hjem til oss på 10 retters middag laget av mor, bror, meg og naboen (det var 7 stykker på kjøkkenet..)

Den juleaften deler jeg i morgen!

Ciao! 

Bjørn Heidenstrøm

PS! Fant en drakt på fjellet også!

PS2! -og du må klikke deg inn på www.flyktninghjelpen.no før du legger deg