nobel

DET viktigste dokumentet som The Shirt prosjektet kan få, og det var en kompis , President Siem, som sa det rundt en deilig vårdag i 2009; “Du må få deg ett endorsement”

og jeg  spurte; “hva er det da?”

Svaret var: “du har en kjempebra plan og ide, men folk stoler ikke automatisk på folk med planer og ideer – en endorsment er det samme som full støtte, support og godkjenning, og den best du kan få er fra Nobel Peace Center.

Jeg kan derfor melde (igjen) at eget macho image fikk en ripe i lakken ( og lakk i ripa ) når jeg fikk opp verdens nyligste dokument i går. På en sliten internett linje i Ethiopia var det scannet og mailet.  Jeg fikk en liten tåre oppe i høyre krok og leste vedlegg og dokument fra huset som trykket Barak Obama i hånden.

Det samme huset, den samme organisasjonen har stemplet, signert og sier;

“gi dette prosjektet all mulig støtte og hjelp..”

Men la oss gå tilbake i tid for å forklare.

20. Juni 2009, 9 måneder siden: Jeg klemmer mine to flotte barn og ei nydelig og spent dame fra Elverum. Jeg titter litt nervøst opp på en liten samling. Den lille gruppen smiler og ser litt nervøst tilbake på meg og en sykkel med tilhenger. Flyktninghjelpen har satt opp ett banner og det står “ hjelp oss “.

Terje Lengenden Henger’n Hellerud trykker meg i hånda, Gro fra Grey gir en superklem, verdens beste naboer fra kystbyen Sætre viser tommel i været  og  VIF Media roper fra bak ett kamera “lykke til a Bjørn!”

Og Bjørn setter seg på sykkelen og tenker “hva i helvete har jeg gjort nå”

Det følges opp med tanken “tror det blir tung opp bakken til Ekebergsletta”  – og etter sletta punkterer jeg.

Så kommer overskriften i Svensk avis; “mentalpasient på to hjul” . “Jeg” har blitt “vi”,  men vi er ikke mange og det er ikke lett å forklare prosjektet. Det skal bli verre, så blir det ille, og så løsner det.

Den største utfordringen i prosjektet har ikke vært sykling, punkteringer, mangel på dusj og mangel på penger. Den største utfordringen har vært kommunikasjon. Jeg snakker for eksempel ikke: Tyrkisk, Spansk, Fransk, Tysk, Arabisk eller “Amaric” som er språket i Ethiopia. Jeg har trengt stempler og godkjenninger.

For ideen med sitt prosjektet var ikke lett å forklare starten, og den monologen jeg har tatt i 26 land er;

“ Ja hei du, jeg sykler fra Norge til Sør Afrika og prøver en haik, men det er ikke det viktigste fordi jeg skal prøve å få med meg fotballfolket til å samle inn signere drakter som skal sys sammen til en stor drakt som blir ett symbol under VM i Fotball for flyktningene – du skjønner det at det eneste stedet jeg ser svære mannfolk grine sammen – synge sammen – og  klemme hverandre er på en fotballkamp fordi de heier på en drakt med ett symbol på –  det er klubben deres og det er stammen deres – og jeg har lyst til å sy stammene og draktene sammen til en diger drakt. – jeg tror det blir mye oppmerksomhet for de som ikke har noe og det er flyktningene – kjenner du noen som kan sende inn en drakt? En gammel eller ny signert som supporter – spiller – lag eller klubb og forresten vet du hvor jeg kan dusje….”

Nå har Nobel Peace Center, FIFA, UEFA, det Irske, Finske, og det Belgiske Forbundet gitt sin Endorsement og/eller støtte. PSL Sør Afrika v President Kjetil Siem ga det fra dag en, men det var lett. Jeg sanker sauer sammen med Kjetil i Gjersetbygda og det dannes bånd av slikt.

Jeg håper du også kan gi  “The Shirt” din støtte og hjelp. Vi trenger spredning på alle mailer, på alle facebook sider, og til alle postkasser, og vi trenger drakter i alle former og farger.

Vi lager ett diger symbol og det skaper oppmerksomhet for www.flyktninhjelpen.no og deres “mor og far “ www.unhcr.org

Det fungerer. 40 millioner har sett prosjektet og skalla mann til nå.

Du og jeg skal dobble det før VM i fotball er over.

Du og jeg og vi gjør det i dag.

Pliiiis.

Bjørn Heidenstrøm
@Heidenstrøm på twitter og alle fotos / linker er på www.bjornheidenstrom.blogspot.com

PS! Hvis du ikke støtter så får du ikke lov til å se på fotball VM i sommer! Det har Sepp Blatter sagt! (når jeg syklet in i Zurich for en del måneder siden)

J