FC Refugee by Heidenstrom

Husker du fotballfilmen med Pele, Sylvester Stallone, og vår egen Hallvar Thoresen? (han spilte I PSV det året)  “Escape to Victory” het den og var om fanger under krigen som spilte en propaganda- og  fotballkamp mot Nazistene (og selvfølgelig rømmer på slutten av filmen.) En mulig “B” film, “C” når det gjelder skuespill, (skulle hatt med Italienere.), men helt grei  underholdning.

Nå kan du skrive manuset til en ny og bedre fotballfilm for Hollywood. 

Filmproduksjonen rundt de som ble drept av kniver og hakker i Rwanda og resten som rømte. De som løp fra Burundi. De flyktningene som kom samlet til Zambia og dannet fotballag og kom seg til eliteserien og ble proffer. Jeg var nemlig i Dzaleka Refugee Camp, Malawi og de kan snart være i enden av den gode drømmen. De er ikke proffer ennå, men det nærmer seg.

Jeg besøkte “Dzaleka Leopards FC” som er grunnlagt med flyktninger fra Burundi og Rwanda. I fjor melde de laget på i den Malawiske serien og rykket rett opp en divisjon. Nå ligger de på andre plass. Eliteserien er nære. Leiren ble opprettet i 1994 under folkemordet i Rwanda, nå har leirens eget lag som mål å vinne serien igjen.

En herlig blanding av kongolesere, Rwandenesere, og ikke kinesere, men Burundineser. Treneren er fra Zambia og er Gunners mann. Det herlige lagspillet lager igjen noen gode sideeffekter. Eller som han ene flyktningen sa: “Kongolesere  og Rwanda folk har som vane å være i slåsskamp, men her er vi god samarbeidende brødre, ett lag og felles mål.

Fotballtreneren som er Arsenal fan fortalte at de alltid skal spille som “The Gunners” bare litt bedre og denne sporten beviser igjen sine herlige drømmer.

Jeg ga dem hjemmelekse: Laget må få sitt eget emblem, sin egen logo, og sin slogan. De må fa sine egne farger, flagg, sanger og ritualer. Akkurat som Liverpool og “You’ll never walk alone“, som Enga som hater trommer og elsker Bohemer, eller som Steinbukken til Derby FC. Den Røde djevelen til Manchester United kom opp og jeg mente for øvrig og bestemt at de burde lage noe mer kraftig en Kanarifugl eller spurv i logoen…  

De har herved startet og første ide på slogan var “united as one”

Bjørn @Heidenstrom på Twitter.